We spreken van acne als poriën met talg, bacteriën en vetzuren verstopt zijn. Deze talgophopingen veroorzaken ontstekingen in de omliggende huid: er ontstaan rode bultjes, puistjes en onderhuidse ontstekingen. Acne komt vooral voor in het gezicht, op de borst en op de rug. Er bestaat geen standaardbehandeling voor acne. Flinke ontstekingsverschijnselen vragen om een andere behandeling dan de aanwezigheid van mee-eters. De ernst van de aandoening, de klachten, het optreden van littekenvorming, maar ook de leeftijd en het geslacht van de patiënt bepalen welke behandelmethode(s) of middelen het meest effectief zijn. Afhankelijk van de analyse kunnen we een van de volgende of een combinatie van de volgende methodes gebruiken on de acne te behandelen :
- manuele reiniging van de huid.
- dieptereiniging van de huid met behulp van medische/chemische peelings.
- licht- en lasertherapie. - camouflagetherapie.
- littekentherapie.
- adviezen met betrekking tot het zelf verzorgen van de huid en eventuele littekens.
De acne behandeling bestaat uit de volgende onderdelen:
Oppervlakkige reiniging. Door middel van een reinigende gel wordt het oppervlakkige vuil verwijderd
.
Microdermabrasie (mechanische peeling). Dit wordt alleen toegepast indien noodzakelijk en mogelijk.
Enzymatische peeling , een zachte peeling die de bovenste laagjes dode huidcellen verwijdert alsmede de dieper gelegen verontreinigingen.
Vapazone. Onder stoom worden de poriën verwijd en de micro circulatie gestimuleerd. Een bijkomstigheid is het verzachten van de talg. Dit is optioneel en niet bij alle lichaamsonderdelen mogelijk.
Diepte reiniging van maximaal 30 minuten.
Masker, aanbrengen van een kalmerend en reinigend masker.
Afsluiting door middel van aanbrengen van serum en crème.
Advies over zaken die u thuis zelf kunt doen m.b.t. reinigen en productkeuze en tips die een verbetering zou kunnen bewerkstelligen..
Een chemische peeling kan ondersteunend werken en vaak ook verbetering bewerkstelligen. In een behandeltraject kan er gekozen worden om de traditionele acnebehandeling in combinatie met chemische peelingen uit te voeren. Voor de prijzen met betrekking tot deze peelingen (zie prijslijst en informatie peelingen).
Acnebehandelingen voor het gelaat kunnen vergoed worden indien de cliënt voor paramedische zorg aanvullend verzekerd is. In het geval dat de verzekering de behandelingen vergoed wordt er een bedrag per kalanderjaar aan de cliënt toegekend.
De cliënt betaalt elke behandeling en krijgt een factuur mee die bij de verzekering moet worden ingediend. Het betaalde bedrag (of een deel ervan) wordt door de verzekering teruggestort op rekening van de cliënt. Voor de exacte polisvoorwaarden moet de cliënt contact opnemen met haar/zijn eigen maatschappij.
Om de acnebehandeling vergoedt te krijgen is een verwijsbrief van een huisarts (en in sommige gevallen dermataloog) noodzakelijk.
Laser therapie en/of chemische peelingen kunnen de opvallende acnelittekens verminderen en de huidconditie verbeteren.